Hoe check ik mijn WOZ waarde?

Het is belangrijk om je WOZ-waarde te weten voor het vaststellen van je gemeentelijke belasting. Je betaalt namelijk ozb op basis van je WOZ-waarde. De gemeente stelt de WOZ-waarde van je huis jaarlijks vast op basis van een paar gegevens. Je woning wordt niet individueel bekeken als de WOZ-waarde vastgesteld wordt. Vraag je je af: Hoe check ik mijn WOZ waarde? Lees dan deze blog, want hier kun je er alles over lezen.

Waar is de WOZ voor?

De WOZ waarde, oftewel de Waarde Onroerende Zaken, wordt gebruikt als maatstaf voor het bepalen van belastingen. De WOZ waarde is uniek en voor niemand hetzelfde. Op basis van de WOZ waarde wordt dus bepaald hoeveel belasting je moet betalen. Daarnaast is de WOZ waarde medebepalend voor de ozb, oftewel Onroerende Zaken Belasting. Het kan voorkomen dat je niet tevreden bent met de waarde van je WOZ. In dat geval is het mogelijk om bezwaar te maken bij de gemeente.

Hoe check ik mijn WOZ waarde via MijnOverheid?

Je kunt de waarde van je WOZ checken door op mijnoverheid.nl in te loggen. Dit doe je met je DigiD. Op MijnOverheid kun je je WOZ waarde gratis opvragen. Behalve informatie over je woning kun je er ook lezen over andere belangrijke zaken. De WOZ waarde die je op MijnOverheid ziet gaat altijd over de waarde van het huidige kalenderjaar.

Hoe check ik mijn WOZ waarde via de gemeente?

Vraag je jezelf nog steeds af, hoe check ik mijn WOZ waarde? Je kunt dit heel makkelijk doen door de gemeente te benaderen. Hiervoor hoef je je DigiD niet te gebruiken. Als je niet weet hoe DigiD werkt, dan is het opvragen van je WOZ waarde via de gemeente een handig alternatief. Je kunt hiervoor naar je gemeente bellen, een afspraak maken of online zoeken naar de opties voor het opvragen van de WOZ waarde van je huis. Waarschijnlijk krijg je wel te maken met een wachttijd, houd hier rekening mee. Je WOZ waarde kun je beter bekijken op de site van de Rijksoverheid als je het snel wilt weten.

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde

Hoe check ik mijn WOZ waarde als ik niet tevreden ben met de WOZ waarde van mijn woning? Het kan namelijk voorkomen dat je niet tevreden bent en dat je bezwaar wilt maken nadat je je WOZ waarde hebt opgevraagd. De hoogte van de WOZ is namelijk ook mede bepalend voor hoeveel belasting je dient te betalen. Je kunt bezwaar maken bij je eigen gemeente. Belangrijk om hierbij te vermelden is wel dat de waarde van de WOZ niks zegt over de waarde van de woning zelf. Als je van plan bent om je woning te verkopen, dan kun je het beste een gratis waardebepaling door een makelaar laten uitvoeren.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Ennukunst
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart